Amir Champion

mastery sales call

TEKNIK COLD CALLING

Bagaimana anda membuat panggilan pada orang anda tidak kenali? Baca artikel ini untuk teknik cold calling yang boleh bantu anda untuk membuat panggilan telefon yang berjaya.

Adakah anda tahu bagaimana nak buat call dengan prospek yang tidak di kenali?

Teknik Cold Calling Amir Champion

teknik cold calling

Champ percaya, Pasti akan ada dalam kerjaya atau perniagaan , kita akan diminta untuk call seseorang untuk dapatkan Appointment ataupun menjual produk dan perkhidmatan kepada mereka.

Sebenarnya, jika anda mahir dalam teknik call ini, anda akan menjadi lebih yakin , dalam masa yang sama dapat meningkatkan aktiviti , secara tak langsung ianya mungkin dapat meningkatkan Jualan dan keuntungan kita.

Untuk mendapatkan perkara yang anda inginkan tetapi masih belum ada, anda seharusnya Master dalam Teknik Call ini.

Follow Facebook Amir Champion

Call kepada orang tidak dikenali, jauh berbeza daripada call kepada orang dikenali.Maksud Champ di sini, Cold Call dan Warm Call adalah 2 perkara yang berbeza.

WARM CALL merujuk kepada Call kepada prospek yang kita pernah hubungi sebelum ini . Mereka sudah mengenali serba sedikit tentang diri.

Warm Call boleh datang dari panggilan jualan sebelumnya atau pun Follow Up Call. Ini terjadi dari aktiviti pemasaran dari social media, booth, face to face denagan seseorang yang kita jumpa pada suatu acara.

Warm Call juga boleh terjadi disebabkan daripada message pengiklanan yang kita lakukan sebelum ini.

Sementara itu, prospek untuk Warm Market ini lebih santai. Mereka lebih senang untuk membuat keputusan untuk membeli produk ataupun mendapatkan perkhidmatan dari kita.

MAKSUD COLD CALL

Cold call adalah Call kepada pelanggan baru dan mereka tidak mengjangkakan call tersebut.

Cold call perlukan teknik. Di sinilah jurujual, consultant, founder produk , team sales akan menghubungi individu atau perniagaan yang tidak pernah menyatakan minat terhadap produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Cold Call juga biasanya merujuk kepada panggilan telefon tetapi juga boleh melibatkan lawatan dari Office ke Office.

Baca juga : 3 Perkara asas yang menghancurkan impian kita

AHA !!!!

Kesediaan untuk memanggil mereka yang belum diketahui adalah salah satu sifat usahawan yang Hebat dan itualah definisi perniagaan yang sangat berjaya.

Kesanggupan untuk menghubungi dan mengadakan pertemuan dengan orang yang anda belum tahu untuk mendapatkan apa yang belum anda dapatkan itulah COLD CALL.

SHARE LINK INI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
AMIR CHAMPION

AMIR CHAMPION

Saya seorang usahawan, penulis, Trainer dan speaker dalam misi untuk meningkatkan skill dan kesedaran dikalangan para Usahawan.

Saya juga merupakan Pengasas Kepada Champion of Change Academy dan Juga President untuk Rbv Agency Top 25 Unit Trust Agency di Bawah Public Mutual yang menguruskan lebih RM 500 juta nilai aset bersih.

Saya juga Pengasas Program Mastery Sales Call dan juga Empower Your Dream yang melatih beribu Konsultan di dalam perniagaan dan juga bidang Jualan.

Saya bekerja dengan syarikat-syarikat Lokal dan Multinasional dalam bidang Jualan .Saya telah bekerja dengan syarikat-syarikat seperti AIA , Etiqa Takaful , Prudential Bsn Takaful, Rhb Bank dan Public Mutual Berhad.

BACA LAGI BLOG AMIR CHAMPION

2 PUNCA ENERGY UNTUK BERJAYA

Ramai orang ingin berjaya dan ramai juga yang tidak tahu bagaimana Untuk berjaya. Kita selalu diperdengarkan, Untuk berjaya Kena kerja kuat.Untuk berjaya kena disiplin dan

Read More »

PRODUK & EVENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *